Jari Vainio – jääkiekkohistorian harrastaja ja Ilves-fani

Hakametsän jäähallin käytävillä askeltavan Jari Vainion rauhallinen olemus on tuttu monille Ilves-yhteisön jäsenille. Tässä artikkelissa avaamme hieman tämän Ilves Ikuisesti ry:n jäsenen henkilökuvaa. Hänen suurena intohimonaan ja harrastuksensa kohteena ovat Ilveksen kannattaminen ja jääkiekkohistoria ja muutoinkin Ilves-historia.

Tämän 49-vuotiaan Akaan Toijalassa asuvan valtion virkamiehen perheeseen kuuluvat Raija-vaimon lisäksi lapset Riikka ja Jukka. Isoisäksikin Jari on jo ehtinyt. Tähänkin seikkaan liittyy omalla tavallaan tietenkin myös Ilves:

– Lapsenlapseni Miska syntyi 20.11.2015, kun olimme pettyneinä kotimatkalla SaiPa-Ilves pelistä 3-2 tappion jälkeen. Pettymys muuttui riemuksi tuon uutisen kuultuani.

Uskollinen Ilves-suhde alkoi jo 1970-luvulla ja jatkuu edelleen

Ilveksen kannattamisen Jari aloitti jo 1970-luvulla asuessaan Tampereella Sotilaankadulla. Juniorina hän pelasi itsekin sekä jääkiekkoa että jalkapalloa kaupunginosatasolla Messukylässä, Kaukajärvellä ja Vehmaisissa. Naapuriseura ei häneen tehnyt vaikutusta.

– Isä vei minut ekaan peliini Hakametsään. Tappara murskasi SaiPan muistaakseni 16-1 ja yleisöön heiteltiin jätskituutteja. Minua moinen ei vakuuttanut – olihan minulla jo vihreä Ilves-pipa keltaisella tupsulla. 70-luvulla, kun pelejä oli nykytilanteeseen nähden harvakseltaan, kävin katsomassa Ilveksen pelien lisäksi myös melkein kaikki Tapparan ja Kooveen kotiottelut. Ja aina tietysti Ilves-pipa, Ilves-takki ja Ilves-kaulaliina yllä.

Jarin ensimmäinen Ilves-pipa

Jarin tapa kannattaa Ilvestä ei ole noista ajoista miksikään muuttunut. Väriä hän tunnustaa edelleenkin aina – kuulemma jopa alasti… Käytännössä lähes jokainen Ilveksen kotiottelu kuuluu Jarin vakio-ohjelmaan. Vain hyvästä syystä hän saattaa olla poissa katsomosta. Myös vieraspeleissä hän pyrkii olemaan paikalla mahdollisimman usein.

– Viime kaudella jäi ehkä noin viisi vieraspeliä väliin. Tykkään seurata myös naisten jääkiekkoa ja penkoa sen historiaa, mutta halliin en ole juurikaan ehtinyt. Jalkapalloakin seuraan, mutta peleissä käyn harvoin.

Virallinenkin rooli Ilveksen historian kokoamisessa ja ylläpidossa

Jari tunnetaan Ilveksen ja muunkin jääkiekon historian ja tilastojenkin tuntijana. Tämän harrastuksensa taustalla hän kertoo olevan rakkaus Ilvekseen ja halu tietää enemmän ja enemmän Ilveksestä ja muustakin jääkiekosta.

– Olen toki aika numero-orientoitunut henkilö. Numerot tuppaavat pysymään muistissa melko hyvin.

Jari tuli vuonna 2016 kutsutuksi Ilveksen Takkuturkkien jäseneksi. Hän pitää sitä suurimpana kunnianosoituksena, mitä hän itselleen saattoi kuvitella.

Jari toimii myös ihan virallisesti Ilves ry:n historiavalokuva-arkiston hoitajana. Sen lisäksi hänelle osoitetaan sekä ry:n että Hockey Oy:n toimistoille tulevat Ilveksen historiaan liittyvät kysymykset, mikäli toimistoilla eivät niihin osaa itse vastata.

– En minäkään kaikkea tiedä tietenkään, mutta minulla on erinomaiset suhteet moniin vanhoihin pelaajiin/toimihenkilöihin ja tilasto-Niiloihn, joiden avulla asiat viimeistään selviävät, jolleivat oman pään ja omien arkistojen avulla ole jo selvinneet. Vielä ei ole tullut sellaista asiaa vastaan, jota ei ole saatu selvitettyä.

Suomen Jääkiekkohistoriallisen Seuran aktiivijäsen

Jari on erittäin aktiivinen toimija tuoreessa yhdistyksessä, SJHS ry:ssä, jonka toiminta pääsee kunnolla vauhtiin alkavana syksynä, kun seuran nettisivut avataan.

– Siellä tulee sitten olemaan kaikenlaista mielenkiintoista sisältöä jääkiekkohistoriasta kiinnostuneille. Olen yksi perustajajäsenistä ja kuulun hallitukseen sekä tilastotyöryhmään, jonka tavoitteena on mm. esittää korjausehdotuksia virheellisiin tilastotietoihin. Tämäkin työ on vasta käynnistymässä, mutta ryhmässä on mukana todellisia asiantuntijoita ympäri Suomea ja minä.

Ainutlaatuinen Ilves- ja jääkiekkoaiheinen kuva-, asiakirja- ja esineistökokoelma

Jarilla on myös melkoinen määrä jääkiekkoon liittyvää esineistöä, peliasuja, kuva- ja videomateriaalia jne. Tämän artikkelin lopussa on joitakin kuvanäytteitä kokoelmasta. Voitaneen jopa puhua jonkinlaisesta pienimuotoisesta kotimuseosta, vaikka hän vaatimattoman miehenä sitä vähätteleekin.

– Ei minulla mitään kotimuseota ole. Pidän toki osan Ilves-materiaalista esillä omaksi ja joidenkin kavereidenkin iloksi. Vaihtelen välillä esillä olevaa esineistöä. Itse asiassa, kun on koko ajan joku projekti meneillään, missä materiaalia tarvitsen, niin tilat ovat vaimoni mielestä aika kaaoksen omaisessa tilassa, mikä ei kuitenkaan ole totuus, vaan kaikella on tarkoituksensa.

Jari kertoo, että Ilves-Hockey Oy:n markkinointijohtaja Jukka Hirsimäen kanssa on ollut puhetta, että järjestettäisiin Ilves-näyttely niin vanhojen pelipaitojen kuin muunkin esineistön osalta. Siihen osallistuisi myös pari muuta saman harrastuksen omaavaa kaveria.

– Suhtaudun asiaan positiivisesti, kunhan materiaali pysyy tallessa ja ehjänä ja jos sellaiseen oikeasti mielenkiintoa löytyy. Voi olla, että menee sinne uuden areenan aikaan. Onpahan aikaa kerätä lisää materiaalia.

Kokoelma on jo nyt todella laaja ja sieltä löytyy mm. kymmeniä tuhansia valokuvia, jotka ovat toki Ilves ry:n omistamia. Jari kuitenkin hoitaa tätä arkistoa ja kerää kuvamateriaalia lisää. Hänen omassa kokoelmassaan on noin 23 000 urheilu-DVD-levyä, joista suuri osa on jääkiekkoa. Hän omistaa myös noin sata Ilveksen Game Worn –pelipaitaa. Kokoelmaa Jari pyrkii jatkuvasti täydentämään.

– Tavoite on löytää mahdollisimman monta eri käytössä ollutta paitamallia. Lisäksi kirjallisella puolelta kokoelmastani löytyy kaikki Ilves Murisee –lehdet (ensimmäinen vuodelta 1950), paljon miesten ja naisten sekä junnujen kausijulkaisuja, pienpainatteita, asiakirjoja, vanhojen ilvesten kirjeenvaihtoa, otteluohjelmia, pääsylippuja, kausikortteja, postikortteja ja tietenkin kaikki Ilveksen ottelupöytäkirjat vuodesta 1950 alkaen. Ilves-takkeja, pipoja, lippiksiä, muita tekstiileitä, tauluja, julisteita, palkintoja kuten esim. vuoden 1985 kultamitali, lautasia, säästölippaita, mattoja ja kaikenlaista muuta löytyy myös. Mutta ennen kaikkea siis kirjallista tietoa Ilveksestä – sitä on paljon. Arvokkaimpina pidän Lasse Oksasen 60-luvun pelipaitaa, Aarne Honkavaraan Takkuturkki-nahkatakkia sekä Aarnen Ilves-keilailupaitaa, joka on melko varmasti ainoana säilynyt näihin päiviin.

Ikimuistoisia Ilves-hetkiä ja suuria kiekkopersoonia

Jari Vainion mieleen parhaiten jäänyt Ilves-hetki on ollut Raimo Helmisen pelipaidan jäädytys.

– Kyllä kyynel vieri vähän karskimmankin kaverin poskelle. Eniten olen pelännyt ennen ensimmäistä Ilves-Sport karsintaottelua. Ekan erän jälkeen helpotti: 5-0.

Jari nimeää häneen suuren vaikutuksen jääkiekkohistoria-asioissa tehneeksi kiekkovaikuttajaksi jääkiekon monitoimimiehen Kimmo Leinosen.

– Häntä avuliaampaa ja ystävällisempää ihmistä en ole tavannut. Olen monesti kiittänyt itseäni siitä, että uskaltauduin nykäisemään Kimmoa hihasta sen ensimmäisen kerran silloin Hakametsässä! Kiitos Kimmo!

Kaikkein suurimman vaikutuksen Jariin on kuitenkin tehnyt Aarne Honkavaara.

– Olen toki jo kauan tiennyt hänen ansioistaan suomalaisessa jääkiekkoilussa ja sen tilastoinnissa sekä museotoiminnassa, mutta nyt kun olen viime vuosina päässyt tutustumaan hänen tuottamaansa materiaaliin ihan konkreettisesti, niin olen ollut aivan ihmeissäni. Hän on tehnyt niin valtavan työn, ettei sitä voi sanoin kuvata. Kiitos Aarne!

Suosikkipelaajia Ilveksestä Jari nimeää eri aikakausilta useampiakin.

– Kaikkien aikojen suosikkejani ovat Jukka Airaksinen, Lasse Oksanen, Kari Järvinen, Jukka Tammi, Tommi Välimaa, Raimo Helminen ja toki moni muu. Ja tietysti aivan upea ihminen: Antti Heikkilä. Hänen kanssaan on tosi hieno jutella kiekkoasioista. Enpä olisi silloin rontti kymmenvuotiaana uskonut, että höpisen idolini Antti Heikkilän kanssa aika useinkin ja että hän jopa soittaa minulle. Upeaa!

”Ilves on ILVES ja me muut ollaan muita vaan”. (Raimo Helminen)

Joitakin näytteitä Jarin esine- ja asiakirjakokoelmasta
Haastattelu: Matti Pihkala

Jaa tämä
© Ilves Ikuisesti ry