Henkilökuvassa: huoltaja Ville Niemelä

Ville Niemelä

Kaikki varmaan tietävät, että joukkueurheilussa kentällä ottelevan joukkueen lisäksi sen taustalla toimii iso joukko erilaisissa tehtävissä olevia henkilöitä. Näkyvimpiä ovat tietenkin valmentajat, mutta heidän lisäkseen tarvitaan fysiikkavalmentajia, lääkäreitä, joukkueenjohtajia. Toimiston väkeäkin tarvitaan hallintoon, myyntiin ja viestintään. Oliko tässä kaikki tarpeellinen väki? No ei todellakaan! Listasta puuttuu eräs avainhenkilö: joukkueen huoltaja. Varusmiespalvelun käyneille ehkä ko. tehtävä rinnastuu aika hyvin yksikön vääpelin toimeen.

Tämänkertaisessa henkilökuvassa Ilves Ikuisesti pääsi kyselemään Ilveksen jalkapallon edustusjoukkueen huoltajalta Ville Niemelältä hänen roolistaan ja vähän muustakin.

Kysyttäessä kuka olet ja mistä tulet, Ville ei lähde lörpöttelemään, vaan kertoo olennaisen lyhyesti.

Olen Ville Niemelä, 29 vuotta ja asun Tampereella Vuoreksessa. Työskentelen Ilveksellä ja opiskelen Tampereen ammattikorkeakoulussa liiketalouden koulutusohjelmaa tarkemmin oikeudellista asiantuntijuutta.

Huoltajaksi sattuman kautta 

Ville kertoo ennen Ilveksen huoltajaksi tuloaan toimineensa Tampereen-Viipurin Ilves-Kissojen huoltotehtävissä. Ilveksessä hän aloitti joulukuussa vuonna 2014, kun Tomi Erola pyysi häntä mukaan. Kaksi ensimmäistä vuotta Ville teki huoltajan hommia oman toimen ohessa, mutta nyt jo siis työnantajana vain Ilves.

Itse ryhdyin huoltajaksi sattuman kautta, kun entinen työkaveri kysyi mukaan. Huoltajaksi varmaankin aletaan kun on tarpeeksi rakkautta lajia kohtaan ja liikaa vapaa-aikaa. “Ammattilaiseksi” ryhdyin, kun joukkue alkoi olla täynnä ammattilaisia ja entisessä työpaikassa. Postilla alkoi olla turbulenssia, eli oli hyvä aika hypätä pois niistä hommista.

Huoltajan toimenkuva ja työpäivä monenkirjava

Ville kertoo, että ainakin Ilveksessä huoltaja tekee todellakin kaikenlaisia töitä, aina pyykkien pesusta kotiotteluiden järjestelyissä auttamiseen. Harjoituspäivinä ohjelma on hieman erilainen kuin pelipäivinä, jolloin ohjelmaa on vieläkin enemmän.

Normaalisti harjoituspäivinä olen paikalla kaksi tuntia ennen harjoitusten alkua ja keitän kahvit sekä laitan urheilujuomat valmiiksi. Huolehdin kaikki harjoituksissa tarvittavat välineet pukukopista harjoituskentälle valmennuksen ohjeiden mukaan. Meillä ei vielä valitettavasti ole niin hyviä olosuhteita, että harjoiteltaisiin omalla stadionilla, vaan harjoittelemme kauden aikana kolmessa eri paikassa – Pirkkahallissa, Ilves-kentällä Vuoreksessa ja Kaupissa. Harjoitusten jälkeen laitan välineet paikalleen ja pesen pelaajien harjoitusvaatteet. Harjoituspäivien välissä haen täydennystä varusteisiin. Pelipäivinä tietysti pitää siirtää kaikki tarvittavat pelipalloista hoitopöytiin Tammelan stadionille. Siis kaiken harjoituksissa tehtävien asioiden lisäksi. 

Huoltajan homma on luottamustehtävä, jossa juoruilla ei sovi

Ville Niemelä noudattaa samoja periaatteita kuin mm. Suomen  A-maajoukkueen legendaarinen huoltaja Gunnar Yliharju, joka tässä haastattelussaan totesi, ”Joukkueen huoltajan tehtävä on sellainen, että se ei saa olla joukkueen sisältä juorukello.” Kun Villeltä koettaa tiedustella hauskinta sattumusta huoltajaurallaan, hän sinetöi huulensa.

Hauskimmat muistot on varmaankin pukukopista ja siellä ne saa myös pysyä.

Mokia ei tehdä ja työ on antoisaa

Kun Villeltä tiedustelee, mikä olisi pahin moka, minkä huoltaja voisi tehdä, hän tuo esiin aika arkisen tuntuisen, mutta äärimmäisen tärkeän asian.

Painajaisuni on varmaankin, että unohtaisin vieraspeliin pakata peliasut mukaan. 

Ainakin tämän haastattelun tekemisen ajankohtaan osuneeseen vieraspeliin PS Kemiä vastaan pelipaidat olivat matkassa, eikä niitä kyllä muulloinkaan ole kotiin unohdettu. Huoltajan työssä Ville pitää antoisana ja palkitsevana tietenkin sitä, kun joukkue voittaa ja menestyy, mutta myös pelaajayksilöiden vaiheiden seuraaminen.

On myös hienoa nähdä, kun nuoret pelaajat lähtevät meiltä maailmalle. Haikeaa on hyvästellä pelaajia jotka siirtyvät muualle tai lopettavat. 

Ilveksessä toimiminen ei ole pelkkää työtä

Kuten niin monella muullakin Ilveksen eri lajien ja joukkueiden toiminnassa mukana olevilla palkollisilla, Villelläkään kyse ei ole vain työstä, vaan paljon enemmästä.

– Olen nuorena pelannut Ilveksen Futis-liigassa ja pari talvea jääkiekkoa kaupunginosissa. En usko, että kovin moni pystyy pitämään huoltajan työtä vain työnä. Toivotaan menestystä Ilvekselle joka lajissa!

Haastattelu: Matti Pihkala

Kuva: Pauli Keipilä

Jaa tämä
© Ilves Ikuisesti ry