Kaitsu Heinonen – mies ja Hakametsän Ilves-ääni

Kaitsu Heinonen kertoi 6.6. twitter- ja facebook-tileillään kymmenen vuoden uransa Ilveksen kotiotteluiden kuuluttajana päättyneen.

Intohimoinen kuuluttaja ihastutti ja vihastutti

Kaitsun tyyli kuuluttajana ei varmasti jättänyt ketään kylmäksi. Hänen intohimoinen suhteensa Ilvekseen, omaperäiset ja joitakuita myös ärsyttäneet kuulutuksensa ja hehkutuksensa tullaan ainakin Ilveksen fanien keskuudessa muistamaan pitkään. Tämän kookkaan miehen huumori, värikäs kieli ja välitön ihmisten kohtaaminen ovat jättäneet lähtemättömät jäljet Hakametsän hallin muistoihin.

Nyt kun muutama päivä on ehditty totutella ajatukseen Hakametsän Äänen mikrofonin sulkeutumisesta, saimme tämän autonmyyjänä, muusikkona ja näyttelijänäkin toimineen ikuisen Ilveksen puhelimen päähän vastailemaan muutamiin kysymyksiin.

 

Kuuluttajanura alkoi puolivahingossa

Jo Kaitsun kuuluttajanuran alku ja synty on eräänlaista legendaa.

Se oli sitä aikaa, kun vielä kävin baareissakin ja näin Peltomaan Tinken eräässä tamperelaisessa yökerhossa ja sanoin, että hoitaisin koska vaan kuuluttajan hommat paremmin kuin nykyinen. Tinke soitti puolisen vuotta myöhemmin Tampere Cupin kynnyksellä ja kertoi, että olisi lupausten lunastamisen aika. Siitä se sitten vuonna 2007 alkoi, aluksi olin Heikkilän Markun kanssa kahdestaan. Aiempaa kokemusta minulla oli kuuluttamisesta Pirkkalan Pingviinien peleistä.

Mieleenpainuneita hetkiä ja hauskoja sattumuksia

Tähän kymmenen vuoden uraan sisältyi moniakin mieleenpainuneita ja sykähdyttäviä hetkiä. Niistä yhtenä tunteikkaimpana Kaitsu mainitsee pitkältä ajalta tuntemansa Jukka ”Taisto” Tammen paidan nostaminen hallin kattoon 10.12.2011 seuran 80-vuotisjuhlaottelun yhteydessä.

Hauskimpia Kaitsun mieleen jääneitä tapahtumia on eräs kuulutukseen liittynyt episodi.
– Eräässä ottelussa yleisö heitteli kolikoita jäälle ja kuulutin, että ”älkää heittäkö niitä kolikoita jäälle, vaan lahjoittakaa ne erotuomarikoulutussäätiölle.” Laaksosen Tomppa oli silloin tuomarina ja eräs toimitsija sai tästä kovan raivarin ja uhkaili minun kuuluttajanurani päättyvän tähän. Erätauolla Laaksosen Tomppa kehui, että olipa hyvä juttu, koska loppu ainakin kolikoiden heittely.

Kuuluttajan työnkuva on monipuolinen

Yleisö kuulee hallin kaiuttimista kuulutukset, mutta kuuluttajan työhön liittyy monenlaisia valmistelu- ja muita tehtäviä
Hommahan alkaa jo päivällä. Toimistolta tulee tieto, että mitä tapahtumaa ottelun yhteydessä on. Tietoa mm otteluisännästä ja heidän mainostekstejään – joita joskus täytyy myös muokata, jotta ne ehtii lukea. Tähän sain aika vapaat kädet. Syntymäpäiväkuulutukset ja vastaavat tiedot sain myös. Kaivan mielelläni myös lisätietoja mainostavista firmoista. Myös pelaavien joukkueiden kokoonpanoihin, kultakypärien kantajiin ja vastaaviin tilastoasioihinkin piti tutustua. Aikaa tähän kaikkeen meni. Hallille menin aina tuntia ennen peliä, jotta ehti vähän toimitsijoiden ja muiden kanssa höpötellä ja kysellä järjestysmiehiltä, onko tulossa paljon vieraskatsojia jne. Voi kehitellä sopivan vitsin tyyliin ”tervetuloa Hakametsään molemmat kuopiolaiset”.

Tulisieluisuus on luontaista

Kaitsu on ollut myös kiistelty persoona ja omaperäiset kuulutuksesi ovat kirvoittanet sekä ihastusta että vihastusta. Vuonna 2014 häntä uhkasi eräs Tappara-fani jopa väkivallalla, kun Kaitsu oli toivottanut ”myös kaikki Tapparan kannattajat tervetulleeksi Tampereelle”. Tulisieluisuus ei ole Kaitsun itselleen rakentama brändi vaan aivan luontainen toimintatapa.
– Kyllä nämä tukevat minulta aivan luonnostaan. Olen ollut pienestä pitäen ollut ihminen, joka sanoo, mitä ajattelee, vaikka joskus pitäisi ajatella, mitä sanoo.. Yritän olla vain oma itseni. Kyseinen ”kohukuulutus” tuli minulle aivan spontaanisti mieleen juuri, kun aloin lukea kokoonpanoja. Toki jossain määrin joutuu myös vähän näyttelemään.

Suhteet liigaan ja mediaan

On väitetty jopa, että Kaitsu olisit rikkonut liigan kuulutusta koskevia ohjeita. Tämän hän kutenkin kiistää.

En ole näin koskaan tehnyt. Olen yhden huomautuksen saanut, mutta mitään sanktioita ei ole tullut. Kolikonheittokuulutuksesta tuli puhelinsoitto Liigasta, koska Tampereen Erotuomarikerho oli siitä mielensä pahoittanut. Kerran jouduin vastineen kirjoittamaan, kun katsomosta oli pelin jälkeen huudettu erotuomarille jotain sopimatonta ja huutelijaksi oli aiheetta epäilty minua. Jossain keskustelupalstoilla esitetyt väitteet eivät vaan pidä paikkaansa, vaan ovat p***apuhetta.

Erikseen Kaitsu haluaa nostaa esiin yhden liigan tuomarin.
-Erityisen hyvät välit on minulla aina ollut Jari Levosen kanssa. Hieno mies vaikka onkin porilainen.

Kaitsu arvostaa pitkän linjan urheilujournalisteja, mutta joidenkin nuoremman polven toimittajien kanssa hänellä ollut pienimuotoisia vääntöjä mm. sosiaalisessa mediassa.
– Arvostan yli kaiken ”vanhan liiton toimittajia”, joista erityisesti Perkiön Jari ja mutta myös Tapani Salo ovat hyviä esimerkkejä. Mitä tulee minun nuorempien toimittajien kanssa sosiaalisessa mediassa käymiini keskusteluihin, niin en ole saanut niistä mistään mitään virallista ohjeistusta, palautetta tai puuttumista vaikkapa Liigan tai Ilveksen taholta.
Minulla on tietynlainen elämäntehtävä, että voin jatkossa tehdä mitä vaan.

Lopettaminen ei ollut hetken päätös

Kaitsun päätös lopettaa on kypsynyt jo pitempään. On kuitenkin monia asioita, joita hän jää erityisesti kaipaamaan.
– Eniten jään kaipaamaan niitä ihan h****tin tylsiä puujalkavitsejä, joita siellä toimitsija-aitiossa viljeltiin mm. tiskijukkien ja Leaders Leaguen cheereleader-tyttöjen kanssa. Sitä fiilistä varmasti kaipaan eniten. Toki myös itse ottelun jännitys on tällainen. Jättäytymiseni pois kuuluttajan hommasta ei ollut kuitenkaan hetken päätös, vaan se on kypsynyt jo aika pitkään. Luopumisessa on ollut yksi osa omalla terveydentilalla, kun infarktien jälkeen ei saisi kauheasti stressata ja varsinkin kevään tiivistunnelmainen Tappara-sarja alkoi jo vaikuttaa haitallisesti terveydentilaan. Ei ehkä olisi enää pitänyt niissä peleissä olla töissä. Verenpainelukemillani olisi täyttänyt jo parit autonrenkaatkin. Halusin kuitenkin vielä olla siinä huikeassa loppukliimaksissa mukana ja fiiliksessä, jota valtava yleisömerikin toi.

Oman persoonan likoon laittaminen ohjeeksi seuraajalle

Kaitsu ei tiedä, mitä odotuksia Ilveksellä on uuden kuuluttajan suhteen, mutta hän rohkenee silti antaa seuraajalleen yhden vinkin.
– Antaisin vaan yhden ohjeen: pitää olla oma itsensä. Vaikka se on vähäpätöinen, pieni duuni, mutta siinä pitää olla oma itsensä ja lyödä itsensä 100%:n teholla likoon. Se on myös esiintymistä ja osa ottelutapahtuman tunnelman luomista. Itse ajattelen, että homma ei saisi olla liian vakavaa.

Ilves Ikuisesti luo positiivista yhteisöllisyyttä

Kaitsu lähettää kaikille Ilves Ikuisesti -yhdistykseen ja facebook-ryhmään kuuluville kannustavat terveisensä.

– Hienoa, että Ilves-yhteisössä on tällainen positiivinen ilmestys, joka kannustaa Ilvestä lajissa kuin lajissa- Se on sitä yhteisöllisyyttä. Ei muuta kuin eteenpäin


Ilves Ikuisesti -yhteisö toivottaa Kaitsulle kaikkea hyvää elämässä, johon arvatenkin edelleen tulevat kuulumaan golf, musiikki ja erittäin isosti myös Ilves- nähdään Hakametsässä ja Tammelassa!

 

Jaa tämä
© Ilves Ikuisesti ry